Extreem weer en uw personeel staat stil? Meld dat tijdig en dagelijks bij UWV

Is uw bedrijf stil komen te staan in verband met de extreme weersomstandigheden? Wellicht kunt u dan in aanmerking komen voor WW-uitkeringen voor uw personeel.

Hoe luidt de regeling?

U moet er als werkgever alles aan gedaan hebben om te voorkomen dat het werk gestopt moet worden. Verder gelden er nog deze voorwaarden:

  • Uw werknemer kan alleen door onwerkbaar weer niet werken. Er zijn dus geen andere redenen waarom hij niet kan werken.
  • Uw werknemer kan per week minimaal 5 uur niet werken. Werkt hij normaal minder dan 10 uur per week? Dan moet hij per week minimaal de helft van zijn uren niet kunnen werken.
  • Het onwerkbare weer duurt langer dan het aantal wachtdagen dat geldt.
  • U bent niet meer verplicht om loon door te betalen tijdens de periode van onwerkbaar weer.
  • Wilt u de WW aanvragen? Gebruik dan het formulier 'Aanvraag WW-uitkering wegens onwerkbaar weer'.  https://www.uwv.nl/werkgevers/formulieren/aanvragen-ww-uitkering-onwerkbaar-weer.aspx

In sommige sectoren kan er gemiddeld enkele dagen per jaar niet worden gewerkt door onwerkbaar weer. De financiële gevolgen van onwerkbaar weer horen gedeeltelijk bij het bedrijfsrisico. U moet het loon daarom eerst zelf doorbetalen tijdens de wachtdagen. Duurt het onwerkbare weer langer dan het aantal wachtdagen dat geldt? Dan kunt u voor uw werknemers een WW-uitkering aanvragen.

Het aantal wachtdagen is afhankelijk van het soort weersomstandigheden waarvoor u WW bij onwerkbaar weer aanvraagt. Bij vorst, ijzel, sneeuwval zijn er 2 wachtdagen per winterseizoen. Een winterseizoen loopt van 1 november tot en met 31 maart. Bij andere weersomstandigheden zijn er ook 2 wachtdagen van toepassing per kalenderjaar. Bij hevige wind waarbij het KNMI code rood heeft afgegeven is er geen sprake van wachtdagen. Bij langdurige regen zijn er 19 wachtdagen per kalenderjaar.

Meld voor 10.00 uur dat uw werknemers die dag niet kunnen werken door onwerkbaar weer. Deze melding geldt voor de hele dag. Doe de melding vanaf de allereerste dag dat uw werknemers niet kunnen werken. En doe dit iedere dag opnieuw, zolang er sprake is van onwerkbaar weer. Let op: uw werknemers mogen tijdens onwerkbaar weer niet aan het werk zijn, ook niet ergens anders. En ze mogen niet op de werkplek aanwezig zijn.

Regels melden onwerkbaar weer tijdelijk versoepeld

Door de strenge vorst en de zware sneeuwval van de afgelopen dagen ontvangt UWV veel extra meldingen van onwerkbaar weer. Om alles goed te kunnen verwerken zijn de regels voor het melden van onwerkbaar weer tijdelijk versoepeld:

Tot en met vrijdag 12 februari heeft u 24 uur de tijd om uw melding te doen, dus van 0.00 uur tot 23:59 uur. U moet nog steeds elke dag opnieuw een melding doen, zolang er sprake is van onwerkbaar weer. https://www.uwv.nl/werkgevers/formulieren/melden-verzuim-wegens-onwerkbaar-weer.aspx

Neem contact met ons op als u hierover nog vragen heeft

 

Bron: Wed, 10 Feb 2021 11:13:15 +0100

Delen: