De BV als beste maat in de vof

Vaak wordt er bij de start van een onderneming gekozen voor een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof). Dikwijls wordt bij groei van de onderneming in de loop van de tijd gekozen voor een omzetting naar een besloten vennootschap (bv).

Maar een combinatie van een bv met een vof is ook mogelijk. Het lijkt wat ingewikkeld, dus waarom zou je dat doen? Wij leggen hier graag wat meer over uit.

De combinatie van een vof met een bv kan op twee verschillende manieren tot stand komen. Ten eerste kan een natuurlijk persoon met een eenmanszaak, deze eenmanszaak omzetten naar een vof waarbij een bv de andere vennoot in de vof wordt. Een andere manier is dat de bv een vof opricht waarin de bv een van de vennoten is samen met een natuurlijk persoon (vaak de directeur/groot aandeelhouder van de bv). Voorwaarde is wel dat de bv in de vof een bepaalde rol speelt.

Belastingbesparing

Met één van deze constructies bent u opnieuw of blijft u ondernemer én bent u tevens aandeelhouder. De belangrijkste reden voor deze combinatie is de belastingbesparing. U heeft de belastingvoordelen als ondernemer, denk daarbij aan de zelfstandigenaftrek (eventueel ook weer de startersaftrek) en de MKB-winstvrijstelling, en u heeft de voordelen van het lage vennootschapsbelastingtarief (voor 2020 is dat 16,5% tot een winst van € 200.000). Het belastingbesparing is echter pas aanwezig bij een behoorlijk inkomen (bij € 100.000 tot € 150.000 winst).

Nadelen

Natuurlijk heeft elk voordeel zijn nadeel. In dit geval heeft deze constructie gevolgen voor de aansprakelijkheid. In tegenstelling tot bij een bv ligt de aansprakelijkheid bij een vof bij de natuurlijke persoon. Daarnaast nemen twee entiteiten extra verplichtingen en daarmee ook extra werkzaamheden en kosten met zich mee. Vandaar ook dat het voordeel van de belastingbesparing pas aanwezig is bij een behoorlijk inkomen zoals we in de vorige alinea al vermelden.

Of deze constructie ook wat voor u is? Dat hangt van een aantal zaken af. Ten eerste de hoogte van uw winst zoals we al eerder hebben benoemd. Maar ook de begrijpelijkheid van deze constructie moet u meenemen in uw overweging. Voor ons is dit materie waar wij dagelijks mee te maken hebben, maar als ondernemer kan dit heel ingewikkeld lijken. Met deze blog willen wij dat u bekend bent met deze mogelijkheid, maar of het ook bij u past, zullen we samen moeten bespreken. Stap gerust bij ons binnen.

Delen: